Hazine ve Maliye Bakanlığı deprem nedeniyle GİB’in attığı adımları paylaştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremler nedeniyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın attığı adımlar hakkında bilgi verdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya’da depremin olduğu tarih itibarıyla “mücbir sebep” ilan edildiği hatırlatıldı. Depremden etkilenen Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ.
Deprem bölgesinde faaliyet gösteren 669 bin 562 mükellefin 6 Şubat 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında yerine getirmesi gereken yükümlülüklerin ertelendiğinin belirtildiği yazıda, verilecek beyanname ve bildirimlerin sunulması için son tarih 15. Ağustos 2023 olup, bu beyanname ve bildirimler üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresinin 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldığı kaydedildi.
2023 yılı 1. aralıklı vergi dönemine ait kesintili vergi beyannamelerinin kabul edilmeyeceğinin belirtildiği yazıda şu bilgilere yer verildi:
“Ayrıca bu illerde toplam 2 milyon 166 bin 685 motorlu taşıtlar mükellefi de erteleme düzenlemesinden yararlanacak. 11 ilde mücbir sebep olarak açıklanan yaklaşık 37,1 milyar liralık vergi ödemelerini 6 kez erteliyoruz. Taksit ödemeleri Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 tarihlerinde ödenecek. Mücbir sebebin sona ermesini müteakip son ödeme tarihini Ağustos, Ekim ve Aralık 2023’e erteliyoruz. gerekli şartları taşımaları halinde vergi dairelerine faizsiz olarak en fazla 24 ay taksitle ödenecek.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı yardım kampanyalarına yapılan bire bir veya nakdi bağışların tamamının ilgili yılın vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak değerlendirilebileceğinin belirtildiği paylaşımda, depremlerden etkilenen afetzedeler için Türk Kızılayı ve AFAD Başkanlığı tarafından açıklanan hesaplara yapılan tüm nakdi bağış ve yardımların vergiye tabi gelir ve kurumlar vergisi olduğu, Mükelleflerin indirim yapabileceğinden bahsedildi.
Paylaşımda, bu mükelleflerin işletmelerinde bulunan veya dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemelerinin AFAD’a veya AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanması halinde bu bağışların tamamının bedelsiz olarak mahsup edilebileceği belirtildi. Yapılan bağış ve yardımlardan KDV hesaplanmayacağı, bağışa konu mallar üzerinden de işletmeler tarafından KDV indirilebileceği kaydedildi.
İl AFAD müdürlüklerinin koordinasyonunda, ücretsiz konaklama hizmeti veren işletmelerde KDV ve konaklama vergisi aranmayacağı ve bu işletmelerin ücretsiz giderlerini gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterebilecekleri vurgulandı. kelimeler kullanıldı:
“Depremden etkilenen illerimizde akaryakıt satışlarında belge düzenini kolaylaştırıcı tedbirler alınmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde ilan edilmiştir. 2023 yılı sonuna kadar katma değer vergisi oranını yüzde 1’e indirdik.